2021. január. Új tervek, megújult energiák? Nem biztos, hogy ebben az évben ezt jelenti számunkra az évkezdés.

Az utóbbi hetekben, hónapokban elmondhatjuk, hogy a pandémia második hullámában egyéni és társadalmi szinten is közeledünk vagy már elérkeztünk a toleranciánk határáig. Ez mindannyiunknak mást és mást jelenthet, mindenesetre érzékelhetjük, hogy egyre inkább szükségünk van a pszichés megküzdési tartalékainkra. A krízis ugyanis még várhatóan eltart egy darabig, viszont a tavaly tavaszival ellentétben, már sokkal felkészültebbek vagyunk - lelkileg is.

Télen természet egyik célja az energiák raktározása. Így teszük mi is. És bár tudjuk, hogy vége lesz az egyre hidegebb és sötét napoknak, szerencsés esetben az ünnepekből is hozunk magunkkal felcsillanó pozitív élményeket - mégis szükségünk van arra, hogy a jelenben is melengesse a lelkünket.
Tulajdonképpen a krízisek lefolyása sem más...csak egy "kicsit" nehezebb, intenzívebb. Belül tudjuk, hogy vége lesz, képesek leszünk túlélni, akár valami szebbet, jobbat kihozni belőle, mégis, a reményre nem MAJD van szükségünk ("majd ha ennek is vége lesz..."), hanem a JELENBEN. Ahogy a növényeknek fényre és melegre, nekünk reményre van szükségünk a mindennapos túléléshez, hiszen emberként nem aludhatunk téli álmot. A remény pedig nem csak abból táplálkozhat, hogy minden nap a saját szemünkkel látjuk fényt, hanem abból is, ha nap mint nap teszünk azért, hogy fenntartsuk a hitünket: "lehet jobb, és én ezért tudok tenni egy kicsi valamit már ma." És talán már tettem is... Ezzel már visszaadunk valamit magunknak a reményt és életet adó fény melegségéből. Amit aztán megoszthatunk másokkal.
Van honnan táplálnunk a reményt:
már sok mindent megtanultunk a járvány első hulláma alatt - használhatjuk bátran ezeket a készségeinket
van összehasonlítási alapunk a saját érzelmi állapotunkat és megküzdési módjainkat illetően - vegyük észre, miben fejlődtünk tavasz óta? Mi nehezebb most és mit veszünk könnyebben?
mi mindenért adhatunk hálát nap mint nap?
Mindezek tudatosítása segíthet abban, hogy - az újabb jelenlegi és előttünk álló nehézségek mellett is - jól bánjunk magunkkal.
És ami MÉG segíthet :)
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának kiadásában elkészült egy valóban reményteli kiadvány, amely valódi emberek jó történetei mellett szakemberek hasznos és hiteles tanácsait tartalmazzák. A legszebb az egészben, hogy mind jelen időben íródott, tehát a pandémia első hulláma alatt, nem az utólagos fellélegzésből és megkönnyebbülésből, hanem a "frontvonalból". Talán így még inkább átjön az erőt adó üzenet. Hiszen most van rá szükségünk.

A kiadvány letölthető, fogadják szeretettel:

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12955?fbclid=IwAR232vo9v8fA2XcJwdVymmbdQnEq8z0RgomJFuxhtwjwnAVlxhbKvKsfDcA

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.