Blog

Lehet, hogy nem is tudjuk megfogalmazni, hogy mit élünk át most a víruskrízis kapcsán, csak annyit érzünk, hogy egy fokozott készültségben, feszült, bizonytalan állapotban élünk hosszú hónapok óta. Ez az elhúzódó válság, ha vannak is benne pozitív hullámok, tartósan igénybe veszi mind testi mind pszichés megküzdő-képességünket. Nem kevésbé az erőtartalékainkat, melyeket nap mint nap töltenünk kell. Hiszen az huzamos ideig tartó stressz, az állandó alkalmazkodás a bizonytalan körülményekhez, érzelmileg is megterhelő számunkra.
Szerencsére, anélkül, hogy akár tudnánk róla, mindannyian ösztönösen rendelkezünk olyan stratégiákkal, melyekkel meg tudunk küzdeni a nehéz vagy felfokozott érzelmi állapotainkkal, meg tudjuk nyugtatni magunkat, és megteremthetjük biztonságérzetünket. A leghétköznapibb tevékenységek, akár a mozgás, a zenehallgatás vagy a sorozatnézés ugyanis mind érzelemszabályozó hatással bírnak.

2021. január. Új tervek, megújult energiák? Nem biztos, hogy ebben az évben ezt jelenti számunkra az évkezdés.

Az hogy "rohanó világban élünk", már szinte meghaladott közhelynek számít. Emellett egyre többet hallhatjuk a "lelassulás" kifejezést, azt hogy érdemes egy kicsit lelassulni a mindennapjainkban... De mit is jelenthet ez?

Az olyan önmagukért végzett cselekedetek, mint a játék vagy a képi kifejezés, a rajzolás, a festés gyermekkorban elsődleges kommunikációs csatornát jelentenek – élményeinket, feszültségeinket gyerekként szavak helyett játékos és képi formában jelenítettük meg.

Az alkotás az anyagi és szellemi világ találkozásának tere. Minden művész hozott anyagból dolgozik, minden egyes kép ennek a hozott anyagnak egy másfajta anyaggal létrehozott imitációja. De mégis hogyan kapcsolódik össze az alkotás és a valóság? A vizuális alkotások létrejöttével, befogadásával és lehetséges értelmezéseivel foglalkozik a művészetpszichológia tudománya. A képzőművészet-terápiában az alkotás közvetítő csatornaként van jelen, amely ha nem is feltétlenül az alkotó tudattalanjába, de az ő világába (valóságába) enged betekintést.
A szülőktől való függetlenedés a felnőttkor egyik nagy feladata – ha nem egy élethosszig tartó feladat. Sokszor lehet, hogy mindez csak látszólag történik meg, párkapcsolatunkban viszont ez hamar felszínre kerülhet. Mit is tehetünk, amikor azt vesszük észre, hogy a kapcsolatunkban nehézségeket, konfliktusokat okoz az, hogy párunk a kelleténél szorosabb viszonyt ápol a szüleivel? Elköltözünk a szülői házból (ami egy hatalmas lépés!), munkába állunk, netán megházasodunk – de vajon mindezzel valóban biztosítottuk a helyünket a felnőtt világban?
A meglehetősen trendi elnevezésű (valójában több évezredes gyökerekkel rendelkező) autogén tréning nem más, mint a relaxáció egyik formája, és a stresszcsökkentés bizonyítékokon alapuló módszere. Könnyen elsajátítható, egymásra épülő gyakorlatok segítségével tehetünk mi magunk mind testi, mind pszichés ellazulásunkért, egészségünkért. Mindezt kezdetben az erre kiképzett terapeuta segítségével, majd a mindennapokba fokozatosan beépítve, önállóan gyakorolva. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az elsajátítást követően - sőt már a tanulási folyamat során is – a gyakorló személy önmagát „relaxáltatja”.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.